Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
,

 

Με ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης θέτει το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς και της στελέχωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού, για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αλέξανδρο Κοντό

Το νησί της Λέσβου αντιμετωπίζει έντονα το πρόβλημα της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα και στα βοοειδή. Ήδη έχουν πληγεί πολλές περιοχές της Λέσβου και λαμβανομένου υπόψη ότι τα μέτρα καραντίνας καλύπτουν περιοχή περιοχές ακτίνας 100 χιλιομέτρων, όλο το νησί πια βρίσκεται από τις 5 Νοεμβρίου σε καραντίνα.
Οι κτηνοτρόφοι ήδη αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ελεύθερης πτώσης της τιμής του γάλακτος που σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των ζωοτροφών κατά 50% περίπου, επιβαρύνει το εισόδημα τους. Το τελευταίο, με τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού δέχεται άλλο ένα σοβαρό πλήγμα, αφού:
• Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποζημιώσεις για τα άρρωστα στα κοπάδια ζώα, που σφάζονται υποχρεωτικά. Οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου μέχρι τώρα δεν έχουν ενισχυθεί από το Υπουργείο Γεωργίας ούτε με τις απαιτούμενες πιστώσεις για αποζημίωση των ζώων που σφάζονται, ούτε για τις απολύτως αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού (εποχιακές, κτηνιάτρων και άλλων) για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου.
• Έχοντας κηρυχθεί το νησί σε καραντίνα απαγορεύονται οι εξαγωγές εκτός των ορίων του ζώντων ζώων (παραγωγικές προβατίνες) που ήταν περιζήτητα σε όλη την Ελλάδα και από τις πωλήσεις τους οι Λέσβιοι κτηνοτρόφοι ενίσχυαν το εισόδημα τους και ανανέωναν τα κοπάδια τους.
• Εν όψει εορτών Χριστουγέννων τα αρνιά της Λέσβου θα εξαχθούν από το νησί προς τα μεγάλα αστικά κέντρα υποχρεωτικά σφαγμένα και όχι ζωντανά, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές. Έτσι οι Λέσβιοι παραγωγοί θα χάσουν εισόδημα, αφού εκτιμάται ότι εκβιαζόμενοι από τους μεγάλους ζωέμπορους θα αναγκαστούν να πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν και πότε πρόκειται το Υπουργείο να ενδιαφερθεί για το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο και να προχωρήσει στην αποζημίωση των κτηνοτρόφων που τα ζωντανά τους πλήττονται από την αρρώστια;
2. Υπάρχει; και, ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού, όπως ήδη έχει ζητηθεί με έκτακτο εποχιακό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσει τη ζωική αυτή ασθένεια;